Strona o fotograf Ostrów Wlkp « Fotograf – serwis o fotografii ...
Sałatka ze składnikami makaronem tortellini
Sałatka ze świeżego ogórka
SAŁATKI Z AWOKADO
Sałatki na Wielkanoc
Sałatka z kurczakiem
Sałatka do kurczaka
Sałatka jarzynowa
Sałatki owocowe
Sałatka z awokado
Sałatka zburaczków""
  • 2-metylopentan wzr pstrukturalny
  • mosella
  • specja wiejski
  • counter strike 1.6 keygen
  • melchicki patriarcha Antiochii
  • widnik Galeria Wenus

  • Strona o fotograf Ostrów Wlkp « Fotograf – serwis o fotografii ...

    Temat: Sałatka z cukinii
    Często robię leczo z cukinii albo pokrojoną cukinię smażę panierowaną, a dzisiaj w wyniku poszukiwań odkryłam przepis na cukinię faszerowaną:

    CUKINIA FASZEROWANA

    4 małe cukinie,
    20 dag mięsa mielonego,
    pomidor,
    ząbek czosnku,
    mała cebula,
    oregano,
    sól,
    pieprz.

    Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem półówki cukini. Po rozgrzaniu piekarnika do 200 st. C wstawić cukinię i piec 20 min. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym (keczupem), przybrać marynowanym selerem (pociętym w "zapałki") i posiekaną natką pietruszki.


    I znalazłam przepis na sałatkę z cukinii podobną do tej, którą kiedyś robiłam (ta którą robiłam miała w skłądzie paprykę, a nie miała pietruszki).

    SAŁATKA Z CUKINI

    4 kg cukini
    1 kg marchewki
    1/2 kg pietruszki
    1/2 kg cebuli
    Cukinie obieramy odrzucamy miąż szatkujemy tak jak na mizerię ogórka.Marchewkę pietruszkę szatkujemy na wiórka cebulę kroimy nie za drobno.Łączymy wszystko razem dodając:
    1 szklankę oleju
    1 szklankę octu spirytusowego 10%
    20 ziaren ziela angielskiego
    11/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    1 szklankę cukru
    1 opakowanie gorczycy
    100 dag soli
    Starannie wymieszać gotować 10 minut. Napełniać słoiki do ich 3/4 wysokości pasteryzować 15 - 20 minut.
    Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=3792



    Temat: Hotel Zacisze (Fawlty Towers)
    Hotel Zacisze (Fawlty Towers)



    Akcja dzieje się w podmiejskim hotelu i ukazuje zabawne perypetie właściciela Basila Fawlty'ego (John Cleese), jego żony Sybil i służby. Sam Basil jest egoistycznym, złośliwym i ironicznym facetem, którego denerwuje ciągłym gadaniem jego żona (w rzeczywistości jest jednak pantoflarzem). Kelner Manuel ledwo co mówi po angielsku, a hotelem zajmuje się głównie pokojówka Polly. Serial jest uznawany przez wielu za najlepszy angielski serial komediowy.

    za wikipedią
    ___________________________


    serial wyreżyserował John Cleese, jeden z twórców Monty Pythona, znakomity aktor komediowy(Rybka zwana Wandą, Jak wkurzać ludzi, Eryk Wiking, i wiele wiele innych)



    odcinki:
    Seria pierwsza (1975)

    1 - Śmietanka towarzyska
    2 - Budowlańcy
    3 - Przyjęcie weselne
    4 - Inspektorzy hotelowi
    5 - Wieczorek smakosza
    6 - Goście z Niemiec

    Seria druga (1979)

    7 - Problemy z komunikacją
    8 - Psychiatra Basil
    9 - Sałatka Waldorf
    10 - Trup i śledzie
    11 - Rocznica
    12 - Szczurek Basil


    http://www.fawltysite.net/
    Źródło: searchengines.pl/index.php?showtopic=57798


    Temat: Pikantne klopsiki z orzechami brazylijskimi i nasionami słonecznika
    Margot to sałatka , którą robię na zimę do słoików

    4 kg ogórków ze skórką pokrojonych w plasterki
    1 kg marchewki startej na tarce
    1 kg papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
    1 kg cebuli pokrojonej w piórka
    4 ząbki czosnku posiekanego
    6 liści laurowych
    ziele angielskie
    3 łyżki soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu
    1 szklanka oleju
    wszystkie składniki wymieszać , odstawić na 6 godzin, wkładać sałatkę do słoków , pasteryzować 5 minut.
    Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=22762


    Temat: sałatka z buraczków
    Sałatka z buraczków
    Przepis pochodzi z forum ogrodniczego, przetestowany przeze mnie z bardzo dobrym skutkiem. Zdjęcie dołączę w przyszłym tygodniu jak przyjadą buraki do zrobienia.
    Buraczki gotujemy w całości.Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i czekamy aż trochę ostygną. Obieramy i szatkujemy na tarce z dużymi oczkami.

    Zalewa

    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu 10%
    3-4 szklanki wody
    duża łyżka soli
    pół szklanki oliwy
    liść laurowy
    ziele angielskie
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    zagotować
    Do gorącej zalewy wkładamy poszatkowane buraczki i kilka ząbków czosnku (tyle, by do każdego słoika było po 2-3 ząbki) . Niech się przez chwilkę zagotują.
    Gorące wkładamy do słoiczków,lekko uciskamy i jeśli zajdzie potrzeba dolewamy zalewy.Zakręcamy i odwracamy do góry dnem ,zostawiamy do wystygnięcia. Nie musimy pasteryzować. A jeśli, to bardzo krótko, tak ze 2-3 min.
    Tak samo można zrobić malutkie buraczki w całości, które mamy np. po przerywaniu.

    Sałatka jest bardzo łatwa do zrobienia a potem w zimie cieszy się ogromnym powodzeniem i znika z piwnicy jako pierwsza, chociaż czego jak czego ale buraków zawsze robię bardzo dużo i róznych.
    Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=25916


    Temat: Sałatka ogórkowa słodko-kwaśna
    Składniki
    4 kg ogórków
    3 szt. papryki żółtej
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    4,5 szkl. wody
    3 szkl. octu (octu można dodać mniej o szklankę - wtedy jest łagodniejsza, ocet może być winny)
    4 szkl. cukru
    garść gorczycy
    ziele angielskie

    Umyte ,małe, nieobrane ogórki pokroić na 4 części wzdłuż i na pół (można pokroić w plastry), paprykę w paski 0,5 cm, cebulę w krążki średniej grubości. Wszystkie składniki zalać 9-cioma szklankami wody z rozpuszczoną w niej jedną szklanką soli. Zostawić na 2-3 godziny. Potem wycisnąć lekko i zalać ciepłą (nie gorącą) zalewą. Powkładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania słoików.

    SMACZNEGO
    Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=15673




    
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Strona o fotograf Ostrów Wlkp ÂŤ Fotograf – serwis o fotografii ... Design by SZABLONY.maniak.pl.